11 grudnia 2025

SYMPOZJUM NAUKOWE

W dniu 11 grudnia 2025 roku na UJD odbyło się Sympozjum Naukowe pt. "Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy -między słowem a stołem"  zorganizowane przez Instytut Językoznawstwa Wydziału Humanistycznego oraz Katedrę Dietetyki i Badań Żywności Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie.

Między wykładami na tematy kulinarne zorganizowano konkurs p.t: "Smaki pokoleń – międzypokoleniowe warsztaty kulinarne" i w tym konkursie  wzięły udział 3 drużyny - po 3 osoby, 2 uczniów z częstochowskich szkół średnich naszego regionu i 1 seniorka, trenerka i mentorka. Trenerkami i mentorkami 2 drużyn były panie z Koła Gospodyń Wiejskich Starczanki i studentki z UTW Gminy Starcza. Nasze UTW UJD reprezentowała koleżanka Małgorzata Ogrodniczek, która zajęła 2-gie miejsce. Gratulujemy. W panelu dyskusyjnym p.t.: "Smaki regionu dla przyszłych pokoleń" wzięła udział nasza słuchaczka Urszula Gospodarek.

 
Zdjęcia: Joanna Worwąg