Motto


Motto
Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.
Benjamin Franklin

17 października 2025

FENOMEN PSZCZÓŁ

W dniu 16 października br wykład p.t. "Fenomen pszczół" przedstawiła pani Edyta Dwojak - członek CzZP, która oprócz pasji pszczelarskiej uprawia lawendę, oraz pan Grzegorz Kotarski - doradca CzZP, doświadczony pszczelarz i wykładowca z zakresu pszczelarstwa.

Na dzisiejszym wykładzie pt. „Fenomen pszczół” opowiedzieliśmy krótko historię polskiego pszczelarstwa oraz zapoznaliśmy słuchaczy z biologią pszczoły i charakterystyką rodziny pszczelej. Opowiedzieliśmy również o pracy pszczelarza i narzędziach jakie są używane do pracy w pasiece.
Na koniec poznaliśmy jakie są inne produkty pszczele. Obok miodu wyróżniliśmy pyłek pszczeli, pierzga pszczela, propolis, mleczko pszczele oraz jad pszczeli.
Przybliżyliśmy postacie kluczowe dla polskiego pszczelarstwa w osobach: księdza Jana Kluka - twórcy pierwszego polskiego podręcznika biologii. Księdza Jana Dzierżonia - nazywanego Kopernikiem pszczelarstwa - odkrywcę dzieworództwa pszczół. I ostatnią osobą był profesor Teofil Ciesielski - Polski uczony, który poświęcił pracę naukową życiu pszczół, autor książki "Bartnictwo czyli hodowla pszczół dla zysku" oraz pierwszego słowiańskiego ula bardzo nowoczesnego jak na ówczesne czasy.
W drugiej części wykładu szczegółowo omówiliśmy budowę fizjologiczną pszczoły i jej funkcje życiowe. Mówiliśmy o roli królowej matki pszczelej. Powiedzieliśmy, że truteń też jest ważną częścią rodziny pszczelej. Poznaliśmy proces powstawania miodu.
Dalej słuchacze poznali „mieszkania” pszczół dawne - barć i kószka oraz nowoczesne - ul korpusowy. Ul składa się z: dennicy z wylotkiem, korpusu zwanego rodnią, siatki odgrodowej, korpusu zwanego miodnią, powałki z siatkami wentylacyjnymi (które służą także do podkarmienia pszczół) oraz daszka z wentylacją.
Pszczelarz do pracy z pszczołami używa ochronnej bluzy/ kombinezonu, rękawic. Podkurzacza, dłuta czy szczotki do omiatania pszczół z ramek. Do „wyciągania” miodu służy wirówka, a do odsklepiania wosku używamy specjalnego widelca.
Powiedzieliśmy także o ilości miodu, jaką należy spożywać w ciągu dnia odpowiednio do wieku i na koniec dyskutowaliśmy o tym jak rozpoznać prawdziwy miód.
W imieniu Zarządu Częstochowskiego Związku Pszczelarskiego serdecznie dziękujemy za zaproszenie. Mamy nadzieje, że nasza dzisiejsza opowieść chociaż trochę pomogła zrozumieć świat pszczół i zaszczepiliśmy w Państwu chęć do zgłębiania wiedzy o pszczelarstwie.
Tekst: Edyta Dwojak, zdjęcia: Sabina Zabielska