W dniu 16 października br wykład p.t. "Fenomen pszczół" przedstawiła pani Edyta Dwojak - członek CzZP, która oprócz pasji pszczelarskiej uprawia lawendę, oraz pan Grzegorz Kotarski - doradca CzZP, doświadczony pszczelarz i wykładowca z zakresu pszczelarstwa.
Na dzisiejszym wykładzie pt. „Fenomen pszczół”
opowiedzieliśmy krótko historię polskiego pszczelarstwa oraz zapoznaliśmy
słuchaczy z biologią pszczoły i charakterystyką rodziny pszczelej.
Opowiedzieliśmy również o pracy pszczelarza i narzędziach jakie są używane do
pracy w pasiece.
Na koniec poznaliśmy jakie są inne produkty pszczele. Obok miodu wyróżniliśmy
pyłek pszczeli, pierzga pszczela, propolis, mleczko pszczele oraz jad pszczeli.
Przybliżyliśmy postacie kluczowe dla polskiego pszczelarstwa w osobach: księdza
Jana Kluka - twórcy pierwszego polskiego podręcznika biologii. Księdza Jana
Dzierżonia - nazywanego Kopernikiem pszczelarstwa - odkrywcę dzieworództwa
pszczół. I ostatnią osobą był profesor Teofil Ciesielski - Polski uczony, który
poświęcił pracę naukową życiu pszczół, autor książki "Bartnictwo czyli hodowla
pszczół dla zysku" oraz pierwszego słowiańskiego ula bardzo nowoczesnego jak
na ówczesne czasy.
W drugiej części wykładu szczegółowo omówiliśmy budowę fizjologiczną pszczoły i
jej funkcje życiowe. Mówiliśmy o roli królowej matki pszczelej. Powiedzieliśmy,
że truteń też jest ważną częścią rodziny pszczelej. Poznaliśmy proces
powstawania miodu.
Dalej słuchacze poznali „mieszkania” pszczół dawne - barć i kószka oraz
nowoczesne - ul korpusowy. Ul składa się z: dennicy z wylotkiem, korpusu
zwanego rodnią, siatki odgrodowej, korpusu zwanego miodnią, powałki z siatkami
wentylacyjnymi (które służą także do podkarmienia pszczół) oraz daszka z
wentylacją.
Pszczelarz do pracy z pszczołami używa ochronnej bluzy/ kombinezonu, rękawic.
Podkurzacza, dłuta czy szczotki do omiatania pszczół z ramek. Do „wyciągania”
miodu służy wirówka, a do odsklepiania wosku używamy specjalnego widelca.
Powiedzieliśmy także o ilości miodu, jaką należy spożywać w ciągu dnia
odpowiednio do wieku i na koniec dyskutowaliśmy o tym jak rozpoznać prawdziwy
miód.
W imieniu Zarządu Częstochowskiego Związku Pszczelarskiego serdecznie
dziękujemy za zaproszenie. Mamy nadzieje, że nasza dzisiejsza opowieść chociaż
trochę pomogła zrozumieć świat pszczół i zaszczepiliśmy w Państwu chęć do
zgłębiania wiedzy o pszczelarstwie.